Zašto koristiti VPN ?

U par navrata smo spominjali riječ VPN i govorili kako trebate koristiti VPN u svakodnevnom korištenju internet usluga. U nastavku ćemo prvo objasniti šta su to tačno VPN-ovi i koja je njihova svrha, a pogotovo u korištenju uporedo sa Kodi, Rokkr i ostalim aplikacijama.

Naime VPN je skraćenica od (engl. virtual private network) što je u prijevodu virtualna privatna mreža. Ukratko, ona služi za spajanje dalekih mreža preko javnih komunikacijskih mreža. U prijevodu, VPN Vas može zaštititi od raznih upada (hakerskih napada) na vašu mrežu i uređaje, i može sakriti protok podataka od Vašeg provajdera putem enkripcije mrežnih kanala.

Šta to tačno znači za slučaj gledanje besplatnih TV sadržaja? Naime dosta provajdera na Balkanu blokira signal aplikacija do Vaših uređaja kada primijete da gledate nešto što ne biste inače bili u mogućnosti.

Također, u zemljama van ex-yu se dešava da se dobijaju kazne za korištenje torrenta, što bi putem VPN-a bilo moguće izbjeći (da se ogradimo, nalazimo se u državi sa Balkana i nismo u mogućnosti to detaljno testirati kako bi mogli garantovati sigurnost, i ne odgovaramo za posljedice, NAPOMENA: Svjedoci smo da se u zemljama engleskog govornog područja svakodnevno reklamiraju VPN-ovi i da se pomoću njih može gledati sadržaj koji je zapranjen u dotičnim država, npr. Netflix).

Sa svim prethodno navedenim možemo zaključiti da bilo da Vam je potreban ili se samo želite zaštititi, uvijek je pogodno imati VPN na svojim uređajima. Kao što znamo, nisu svi u mogućnosti priuštiti sebi takav luksuz, jer ne smijemo zaboraviti da cijene današnjih VPN aplikacija nisu najprilagođenije za sve korisnike. Iz tog razloga, u nastavku ćemo navesti top 5 najkorištenijih plaćenih i top 5 besplatnih VPN-ova.

TOP 5 plaćenih VPN-ova:

1. ExpressVPN

2. NordVPN

3. CyberGhost

4. Private Internet ACCESS

5. Surfshark VPN

TOP 5 besplatnih VPN-ova:

1. ProtonVPN

2. PrivadoVPN

3. Hotspot Shield VPN

4. Hide.me

5. Windscribe

NAPOMENA: U toku snimanja su ovi VPN-ovi besplatni ILI imaju besplatnu trial verziju, možda kada Vi ovo čitate to neće biti tako.


Komentar + :

Komentar (0)